Ayak Terlemesini Önlemenin Yolları
Ayak BakımıAyak kokusu, bakteriler için uygun ortam sağlayan, terleme ile başlar. Bu zaman zaman herkesin başına gelebilir. Bir de kronik ya da şiddetli ayak kokusu “plantar hiperhidroz” olarak da bilinen ayaklarda aşırı terleme hastalığı vardır. Hafif boyutlarda belki sadece utandırıcı bir durum olarak kalsa da, aşırı terleme günlük yaşama müdahala eden bir durum haline gelebilir.
Ayak kokusundan kurtulmak mümkündür. Nasıl mı?
Aşırı terlemenin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Çoğu insan nefes alamayan çorap ve ayakkabılar nedeniyle aşırı ısınma ya da sıcak hava koşulları nedeniyle terlemeye başlar. Ancak hiperhidrozdan muzdarip hastalar soğuk havalarda bile terleyebilir. Sürekli nem de bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
Günlük ayak hijyeni son derece önemldir. Aşırı terlemesi olanlar mutlaka düzenli olarak çorap ve ayakkabı değişikliği yapmalıdır. Bilinenin aksine yüzde yüz pamuklu çoraplar da tıpkı naylon çoraplar gibi nemi hapsettiği için naylon ve sırf pamuklu çorap giymekten kaçınılmalıdır. Nem emen atletik çoraplar ya da pamuklu-sentetik karışımı çoraplar tercih edilmelidir. Mümkün mertebe ayakları havalandırmak faydalı olacaktır. Sentetik ve hava almayan malzemelerden yapılmış ayakkabılardan da kaçınmak gerekir.
Evde uygulanabilecek bir çözüm kafeinli (siyah) çay ile ayakları ıslatmaktır. Çayda bulunan kafein ve teninlerin ter bezlerinin aşırı üretimini engellediği tespit edilmiştir. Bu çözümün etkili olması için günlük olarak uygulanması tavsiye edilmektedir.
İlaç bakımı de uygulanabilir. Bu konuda basit bir önlem de ayakkabıyı giymeden önce terlemeyi önleyici sprey sıkmak olabilir. Her duştan sonra ayakları ve parmak aralarını mutlaka kurulamak gerektiğini unutmamalıyız.
Başka bir bakım yolu da iyontoforez adı verilen bir tekniktir. Bu, su kullanılarak deri yoluyla hafif bir elektrik akımının iletilmesine dayanan bir yöntemdir. Çalışmalar haftada birkaç kez tekrarlandığında bu yöntemin etkili olabileceğini göstermektedir. Ev kullanımı için iyontoforez cihazı almak mümkündür.
Henüz resmi olarak onaylanmamış olsa da çok şiddetli durumlarda botoks enjeksiyonlarının kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Bu gibi durumlarda lokal anestezi yapılarak doktor kontrolü altında ayaklara botoks enjekte edilmektedir. Botoksta bulunan toksinler ter bezlerini uyaran nörotransmitter’ları geçici olarak bloke eder. Sonuçta toksin vücutta parçalandığı için bu bakımnin tekrarlanması gerekir. Bir uygulama 3-4 ay idare edebilir.
Aşırı terlemeye neden olan diğer faktörler de diyet ve stres olabilir. Hiperhidrozdan şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım almak en iyisidir. Doktorunuz altta yatan nedeni belirleyip sizin için en iyi bakımyi seçecektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!