Tırnak Teli (Orthonyxia)

Tırnak teli ayak tırnaklarında oluşan batık problemini tırnağa yerleştirilen tel vasıtasıyla düzelten bir sistemdir. Bu sistem Latince’de “düzeltme” anlamına gelen orthos ve “tırnak” anlamına gelen onyx kelimelerinin birleşiminden oluşan orthonyxia olarak bilinmektedir.
Tırnak batması ayak tırnaklarının artan derecede kıvrılarak tırnağın her iki tarafından deriye baskı yapması sonucu oluşur. Tırnak teli; tırnak batması ağrısını tırnağın kıvrımını düzeltmek suretiyle iyileştirir. Tırnak teli bakımınde nüksetme oranı tırnak batması ameliyatlarında elde edilen sonuçla aynı düzeydedir, bununla birlikte tırnak teli hem maliyet olarak çok daha uygun hem de etkili bir yöntemdir.

Avantajları:

• Kolay uygulanır
• Ağrısızdır
• Nüksetme yoktur
• Maliyeti düşüktür
• Tırnağın cerrahi müdahale ile kesilmesine ya da çekilmesine gerek kalmaz

Klinik çalışmalar
2005

Bamberg, Almanya’da Klinikum Bamberg’de Travma ve Ortopedik Cerrahi Bölümünde Yapılan Çalışma

Tırnak teli uygulaması cerrahi bakım (kısmi matriks eksizyon) ile karşılaştırıldı. 21 hasta tırnak teli yöntemi ile bakım edildi. 20 hastaya cerrahi yöntem uygulandı. Hastaların takibi sonucunda tırnak teli uygulanan hastaların sadece %19’unda problemin devam ettiği görüldü. Cerrahi müdahalede bulunulan hastalarda devam etme oranı %15’di. Ameliyat edilen hastalarda çok az farkla problemin devam oranı düşük çıksa da tırnak teli ile bakım edilen hastalar ağrısız bir şekilde bakım gördüler, bakımnin hemen sonrasında ayakkabılarını giyebildiler ve işlerinden hiç geri kalmadılar. Bunun yanı sıra ameliyatla bakım edilen hastaların ortalama olarak 14.7 gün işlerinden uzak kalması gerekti.

İlgili makale için tıklayınız

2006

Amerikan Cerrahi Koleji Dergisi Tarafından Yapılan Çalışma

Tırnak teli uygulaması cerrahi müdahale (kısmi matriksekotmi) ile karşılaştırıldı. 109 tırnak batması problemi yaşayan 105 hasta seçildi. Batık tırnakların 51’i tırnak teli yöntemi ile bakım edildi. 58 tırnak batığı da cerrahi müdahale ile bakım edildi. Tedaviden 12 ay sonra hastaların takibi yapıldı. Tırnak teli ile bakım edilen grup %13.8’lik bir tekrarlama oranı gösterdi. Ameliyat edilen grupta tekrarlama oranı %7 idi. Ameliyat edilen grupta tekrarlama oranı çok az düşük kalsa da tırnak teli grubu çok daha az ağrı çekti, işlemin hemen sonrasında ayakkabılarını giyebildi ve hemen günlük yaşamlarına döndüler. Tırnak teli grubunda bakım sonrası semptomlar neredeyse yok gibiydi ve tüm hastalar tarafından memnuniyetle karşılandı.

İlgili makale için tıklayınız

2010

Japonya Kitajima’da Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü Tarafından Yapılan Çalışma

Tel uygulaması geleneksel cerrahi yöntem ile karşılaştırıldı. 61 hasta tırnak teli ile bakım edildi. Bir hafta sonra hastaların tamamı ağrılarının azaldığını ve tırnak deformasyonlarının düzeldiğini belirttiler. Yapılan 10 aylık takibin sonucunda tekrar etme oranı %8.2 idi.

İlgili makale için tıklayınız

Tırnak Batması Tedavisi için Hemen Randevu Alın:

[bookly-form category_id=”1″ hide_categories=”1″ service_id=”3″ hide_services=”1″ staff_member_id=”1″ hide_staff_members=”1″ hide_date_and_time=”1″]

Aşağıdaki yazılarımıza da göz atın:

Tırnak Batması (Batık Tırnak) Bakımı ve Tedavisi

Çocuklarda Tırnak Batması

Tırnak Batması Tedavisi Ankara

Batık Tırnak

1 cevap

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Tırnak Teli Konusunda Klinik Çalışmalar […]

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir