Diyabet dünya çapında sayısı artarak devam eden bir problemdir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın verilerine göre her yıl diyabetli hasta sayısı ülkemizde bir önceki yıla oranla ortalama %17 artıyor. Bugün Ülkemizde yaklaşık 10 milyon diyabet hastası var. Diyabet vücudun çeşitli yerlerini etkileyebilmektedir. Genellikle insanlar ilk belirtileri bacaklarda ve ayaklarda görmeye başlar.
Diyabet ayaklarımızı nasıl etkiler?
Sinirler : Diyabetin ayakları etkileme yollarından birisi bacak ve ayak sinirlerini ağrı ve karıncalanma yoluyla ya da ağrı, ısı veya soğuğa karşı duyu kaybı yoluyla etkilemesidir. Bu durum nöropati olarak adlandırılır. Doktorumuz ya da ayak bakımı uzmanımız bunu basit bir test yaparak anlayabilir. Bir çok diyabet hastası ayaklarında ve ayak parmaklarında his kaybı yaşar. Bunun asıl tehlikesi küçük kesiklerin dahi yaralanma ve enfeksiyona varan sonuçlar doğurabilmesidir. Bu nedenle giymeden önce ayakkabılarımızın içinde küçük çakıl ya da yabancı madde var mı yok mu kontrol etmemiz hayat kurtarıcı olabilir.
Nöropatiden kaynaklanan diğer sinir etkileri kemik yapısında ya da ayak kaslarında kalıcı değişikliklere neden olabilir. Ayağa uymayan ayakkabılar daha fazla yıkıma yol açabilr. Ayak bakımı uzmanınız bu durumda özel bakım ayakkabıları tavsiye edecektir.
Sirkülasyon : Bakımlı dolaşım diyabet hastalarında aşırı önem taşımaktadır. Bununla birlikte, bu hastalığın bir sonucu olarak dolaşım sık sık azalır. Sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol ayaklara ve alt ekstremiteye dolaşımı daha fazla azaltabilir. Doktorunuz bakımlı bir dolaşıma sahip olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olmak için ayak ve bacaklarda testler gerçekleştirebilir. Tüylerin dökülmesi, iyileşmeyen yaralar, ayak ve bacaklarda serinlik hissi diyabetin işaretlerindendir. Yeterli dolaşım olmadan, dokular genellikle iyileşme imkanı bulamaz ve şiddetli durumlarda bu doku ölümüne veya uzuv kaybına yol açabilir.
Cilt değişiklikleri: Diyabette sık görülen kuruluk ve nasır gibi durumları içerir. Cildin nem ve yağ kontrolünü sağlayan sinirler artık düzgün çalışmadığı için sürtünmeden ötürü nasır oluşumu gerçekleir. Nasırlar , ülsere ya da açık yaralara yol açılmasını önelemek için yanlızca hekim ya da deneyimli ayak bakımı uzmanları tarafından bakım edilmelidir. Ayrıca, cildi yakabilecek ve enfeksiyona yol açabilecek kimyasal maddelerden mutlaka kaçınmalısınız. Banyodan sonra, ayaklarınızı kurutulmuş olmalı ve nemlendirici uygulanmalıdır.
Ayaklar diyabet durumunda bütün hikayeyi anlatabilir. Bu nedenle hangi işaretlere bakmamız gerektiğini anlamak önemlidir. Diyabet şüpheniz ya da diyabetiniz varsa hekimize veya ayak bakımı uzmanınıza danışmayı ihmal etmeliyiz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!